Aktuality
20.11.2017
Certifikovaný kurz "Interní auditor kvality a bezpečí zdravotní péče", Praha, 20.-22.11.2017

Certifikovaný kurz "Interní auditor kvality a bezpečí zdravotní péče" seznámí účastníky se základními společnými požadavky systémů pro řízení kvality a připraví je jak teoreticky, tak i částečně prakticky k výkonu funkce interního auditora kvality a bezpečí zdravotnického zařízení. 


07.11.2017
Seminář „Prevence a kontrola infekcí ve zdravotnickém zařízení a efektivní práce s daty“

Zajištění bezpečného prostředí pro poskytování zdravotní péče a aktivní vyhledávání a řízení rizik je jedním z hlavních cílů systémů pro řízení kvality. Mezi oblasti s potenciálně velmi vysokým výskytem rizik bezesporu patří hygiena prostředí zdravotnického zařízení.


31.10.2017
Certifikovaný kurz "Efektivní postupy řízení kvality a bezpečí péče ve zdravotnickém zařízení", Praha, 31.10.-2.11.2017

Certifikovaný kurz Efektivní postupy řízení kvality a bezpečí péče ve zdravotnickém zařízení si klade za cíl připravit odborníky v oblasti řízení kvality, kteří budou schopni plánovat, řídit, koordinovat, komunikovat a vyhodnocovat budování a udržování systému pro řízení kvality péče a bezpečí pacientů a připravit zdravotnické pracoviště/zařízení k akreditaci/certifikaci.


30.10.2017
Seminář - Chyby a omyly v přípravě a udržení akreditace - méně je více!

Systémy řízení kvality a bezpečí jsou často spojovány s nárůstem administrativy a rostoucí zátěží zdravotnických pracovníků. Je to skutečně tak nebo se jedná o pouhé nepochopení či zavádějící interpretaci? Cílem semináře je  formou kasuistik, diskusí a workshopů seznámit účastníky s nejčastějšími chybami při řízení dokumentů a záznamů.

Anketa

Archív anket »

V českých nemocnicích je nedostatek odborníků na výživu

01.09.2011

zpravy.rozhlas.cz
Lenka Jansová,Kristina Winklerová


 Nemocnicím v Česku chybí nutriční terapeuti, jak zjistila Spojená akreditační komise. Dřív se těmto terapeutům říkalo dietní sestry. Teď jsou větší nároky na jejich kvalifikaci a některé mají i vysokou školu. Vypadá to ale, že se jejich práce začíná doceňovat jen pomalu. V současné době, když ředitelé nemocnic šetří, jsou často dietní sestry první, kdo dostane výpověď.

 

Podle akreditační komise nejsou výjimkou jen dva nutriční terapeuti na celou krajskou nemocnici. Otázka stravování se tak odsouvá na okraj a na vše pochopitelně doplácejí pacienti.„Je to bez chuti. Navíc když nastoupí někdo úplně poprvé, tak dostane k obědu krupicovou kaši,“ stěžuje si například pacientka jedné velké nemocnice. Jiné vadí zase příliš jednotvárná kašovitá strava.Podle ředitele akreditační komise a odborníka na kvalitu ve zdravotnictví Davida Marxe ale není strava v nemocnici jen otázkou pohodlí. Jedná se především o zdraví.„Populace stárne a tím pádem stárnou i pacienti, kteří leží v nemocnici. A špatné stravování, nedostatečná nutriční péče, to je celosvětový problém u seniorů. To se netýká pouze těch dvou nebo tří týdnů, které stráví v nemocnici, ale staří lidé obvykle přicházejí s nějakým nutričním deficitem z domova a je třeba, aby někdo jejich stav kvalifikovaně posoudil a navrhl nápravu,“ vysvětluje.Nedostatečná kontrolaMarx tak nevylučuje situaci, kdy podle sester jí sice pacient dost, kvalifikovaný nutriční terapeut by ale spočítal, že starý člověk je jen na polovině či třetině své doporučené denní dávky.„Někdy se setkáváme s tím, že třeba staří lidé dostávají jídlo, aniž by někdo vzal v potaz, že nemají v nemocnici k dispozici zubní protézu a nemůžou jídlo sníst. Setkáváme se s nedostatečným dohledem nad tím, jestli lidé jídlo opravdu snědli,“ vyjmenoval Marx některé problémy.

Podle předsedy Společnosti pro výživu Petra Tláskala se dietní sestry nemocnicím finančně moc nevyplácí. Kvalitnější výživa pacientů má přitom vliv například na imunitu, což by nemocnicím paradoxně přineslo úspory.Snaha o změnuOd listopadu se bude v nemocnici platit místo 60 korun rovná stovka, kvalita nemocničního jídla se ale nejspíš nezvýší. Nemocnice poplatky využijí spíš na pokrytí zvýšení DPH a na platy. V některých nemocnicích ovšem alespoň menší změnu slibují.„Jestliže máte maso, které v tuhle chvíli je normováno na jednu porci 100 gramů a bude mít 120, tak už na tom talíři to trošku vidět je. Jestliže dostane pacient lepší jogurt, samozřejmě vidět to je. Jestli dostane navíc pomeranč, taky je to vidět,“ říká ředitel pražské vinohradské nemocnice Marek Zeman.


URL| http://www.rozhlas.cz/_zprava/942543