Na světě je první návrh zákona, který se věnuje akreditacím

11.03.2011

Zákon určuje, kdo smí oceňování kvality a bezpečí provádět, co vše při tom musí splňovat, a že musí zveřejňovat standardy hodnocení, podle nichž postupuje. A také říká, kdy je hodnotitel ve střetu zájmů a nesmí provést hodnocení kvality a bezpečí a dále stanovuje, jak má vypadat a jakou platnost má vydaný certifikát (počítá se se třemi roky).

 

Blíže k tomu hovoří náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu Martin Plíšek, pod jehož rukou tento návrh zákona vzniká. Ten říká, že ministerstvo zdravotnictví v každém případě chce, aby zdravotnická zařízení nějakým způsobem garantovala bezpečí a kvalitu služeb poskytovaných pacientům a to včetně soukromých zařízení.
 

* Co jste v zákoně chtěli především řešit?
"Co to je - hodnocení kvality poskytovaných služeb a hodnocení bezpečí poskytovaných služeb. Že jde o procesy, jejichž účelem je posoudit žadatele podle hodnotících standardů z hlediska kvality a bezpečí služeb. Také to, že o udělení oprávnění subjektům, které budou moci provádět hodnocení, bude rozhodovat ministerstvo zdravotnictví, nelze je převést na jinou osobu. Tedy ministerstvo bude certifikovat hodnotitele. Ministerstvo také ve vyhláškách stanoví minimální hodnotící standardy, rozsah procesů posuzovaných ve zdravotnických zařízeních a požadavky na způsob a postupy a personální zabezpečení hodnotitelů. "

* Dá se čekat, že zákon vyjde v navrhované podobě, nebo se ještě o mnohých věcech diskutuje a mohou doznat úprav?
"Zatím se diskutuje o četnosti hodnocení kvality – zda jednou ročně či s platností na tři roky. Diskuse se také vede o míře dobrovolnosti či povinnosti zdravotnických zařízení podrobit se nějakému takovému stupni akreditace. Zda nařídit také soukromým subjektům, aby měly povinně nějakou akreditaci. Zatím se ale nedá říci, že by každá nemocnice či každé zdravotnické zařízení muselo mít ze zákona určitý certifikát kvality a bezpečí. My to chceme zatím v prvé řadě zdravotnickým zařízením vůbec umožnit, aby prošly nějakým procesem hodnocení kvality. Zatím se tomuto totiž zákony nijak nevěnovaly. Míra dobrovolnosti je ale stále ještě v horké diskusi."

* Jaké jsou legislativní termíny pro tento zákon?
"Zákon stále ještě není v konečné fázi, tak, že by měl být předložen ke schválení, takže je možné, že se ještě věci, o nichž se diskutuje nejvíc, změní. Teď návrh zákona prošel vnitřním připomínkovým řízením, a v dubnu bude probíhat vnější připomínkové řízení tak, abychom zákon v květnu mohli poslat do vlády."