O nové vzdělávací kurzy SAK je značný zájem

29.03.2011

Systém nových vzdělávacích kurzů SAK se v tomto měsíci rozběhl prvním kurzem s názvem "Řízení lidských zdrojů v kontextu požadavků národních i mezinárodních standardů kvality“. Šlo o první vzdělávací akci ze série seminářů a kurzů, které mají zdravotnickým zařízením pomoci usnadnit zavádění akreditačních standardů či zajišťování kontinuálního zvyšování kvality a bezpečí péče.

 

První kurz se konal 16. března 2011 v prostorách 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Přednášejícími byli MUDr. František Vlček, Ph.D. a MUDr. David Marx, PhD. ze Spojené akreditační komise. Dále Ing. Lenka Nétková, náměstkyně ředitele pro personální řízení ve Fakultní nemocnici Ostrava a Ing. Gabriela Franková, spolupracovnice SAK a manažerka kvality Fakultní nemocnice Ostrava, která má mimo jiné nové vzdělávací kurzy SAK na starosti. „Zájemců o účast bylo tolik, že jsme museli některé z kapacitních důvodů odmítnout,“ říká Gabriela Franková. A odpovídá zároveň na otázky, jak kurzy vypadají a co dalšího je v plánu.

 

* Čemu se první kurs věnoval?
"Jednalo se o monotematický kurz, zaměřený především na nejčastější chyby a úskalí implementace standardů řízení lidských zdrojů. Jeho obsah by se dal jednoduše shrnout do věty:"Jak efektivně a kvalitně řídit lidské zdroje a zajistit, aby byli vždy správní lidé na správném místě ve správnou chvíli".

 

* Součástí dne byl i workshop. Co se na něm probíralo a co účastníky nejvíc zajímalo?
"Nejčastěji probíranou problematikou byla správná práce s přidělováním a hodnocením kompetencí zdravotnických zaměstnanců a motivace zaměstnanců ke změnám. Změny se totiž netýkají jen akreditace. Změny se dějí ve zdravotnických zařízeních stále a zaměstnanci se nedostatečně komunikované změny obávají. Neví, co jim přinese a v lidské přirozenosti je malovat vše hned na černo. Lidé si říkají: „Vymysleli to ti nahoře a tak to zase bude bič na nás dole…" Proto je nutné lidi ke změnám dobře motivovat a hlavně jim vysvětlovat jejich smysl a dopad."

* Jak účastníci kurz zhodnotili?
"Velmi dobře. Účastníci vysoce hodnotili jednak obsahovou stránku prezentací a především pak monotematičnost kurzu. Že se věnujeme úzce jedné věci ze všech stran."

* Měli sami účastníci prvního kurzu návrhy na témata, která považují za nejpotřebnější pro svou praxi a čemu by chtěli, aby se SAK věnovala?
"Ano měli a s jejich náměty budeme pracovat. Poměrně četná skupina účastníků uváděla celé spektrum řízení kvality členěné do jednotlivých procesů, například ošetřovatelský proces, řízení kvality v nezdravotnických útvarech zdravotnických zařízení a podobně."

* Jaká budou témata dalších vzdělávacích akcí v letošním roce a kdy kurzy proběhnou?
"Nejbližší kurz se koná 16. května a bude se věnovat efektivním postupům řízení kvality, tedy manažerským dovednostem v rámci zvyšování kvality a bezpečí péče. Další akce pod názvem "Kvalita a bezpečí v následné a dlouhodobé péči" je plánována na září a bude trošku rozsáhlejší. Ve dvou dnech a v krásném prostředí historické Olomouce budou mít účastníci možnost dozvědět se mnoho užitečných rad jak zvyšovat kvalitu a bezpečí péče v zařízeních, která nepracují s akutními pacienty. Nedílnou součástí akce jsou workshopy i prostor pro neformální diskusi a kuloárovou výměnu zkušeností."

* Kam se mohou hlásit zájemci o kurzy a kam mohou případně zasílat nápady na další témata?
"Své náměty i požadavky na vzdělávání mohou zájemci zasílat na můj e-mail gabriela.frankova@sakcr.cz. Vzhledem k tomu, že naším cílem je poskytnout radu i pomoc zařízením, která chtějí svým pacientům garantovat kvalitu a bezpečí péče, mohu se zaručit, že všechny náměty budou zpracovány. Důkazem je například i to, že jsme rovněž zahájili kurzy a semináře šité na míru příslušného zdravotnického zařízení a troufám si říci, že mají velmi dobrý ohlas. Součástí těchto kurzů je třeba i praktický výcvik zaměstnanců přímo ve zdravotnickém zařízení."

* Dostanou nové vzdělávací kurzy SAK certifikaci ministerstva zdravotnictví?
"Snad ano. Zatím žádosti o udělení akreditace pro pořádání certifikovaných kurzů leží na MZ ČR, ale výsledek bych zatím nerada předjímala."