Vyšší úhrady akreditovaným? Přístupy zdravotních pojišťoven se liší

13.04.2011

Přístup jednotlivých zdravotních pojišťoven k akreditacím kvality je různý. Jedna ze tří největších pojišťoven již dává akreditovaným nemocnicím za péči vyšší úhrady. Mluví se i o tom, že by akreditace kvality mohla být povinná ze zákona.

 

Jak vidí pojišťovny budoucnost akreditace kvality ve smluvních vztazích se zdravotnickými zařízeními? Na tuto otázku odpovídají zástupci tří největších zdravotních pojišťoven. „Česká průmyslová zdravotní pojišťovna od roku 2010 hradí akreditovaným lůžkovým zdravotnickým zařízením 2 – 4 % navíc,“ uvádí ředitel ČPZP Petr Vaněk. Na druhé straně Všeobecná zdravotní pojišťovna v současnosti o finančním zvýhodnění akreditovaných nemocnic neuvažuje. „Pokud v budoucnosti do smluvních vztahů a úhrady akreditaci promítneme, musí být jasně stanoveno, které akreditace a od kterých institucí,“ tvrdí Miloslava Švecová, ředitelka odboru zdravotní péče VZP. Ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček naznačuje další možný přístup: „Při dalším dohodovacím řízení o smlouvách se zdravotnickými zařízeními může být požadavek na akreditaci základním požadavkem pro uzavření smluvního vztahu jako takového.”

 

  • Miloslava Švecová, ředitelka odboru zdravotní péče VZP:
    „Pokud jde o nemocnice, tak nynější paušální způsob úhrady diferenciaci neumožňuje, takže rozhodně v letošním roce nepřipravujeme finanční zohlednění akreditací. Podpory akreditací se ale nezříkáme. Pokud v budoucnosti do smluvních vztahů a úhrady akreditaci promítneme, musí být jasně stanoveno, které akreditace a od kterých institucí.
    Projektem zaměřeným na kvalitu je v současné době připravovaný projekt Akord 2 G, který je ale založen na bonifikacích zařízení zapojených do e-komunikace a hlásících do EZK, a to včetně nemocnic. Spuštění projektu závisí na rozhodnutí správní rady.
    Už dnes existuje možnost navýšení úhrady pro laboratoře, pokud mají akreditaci a hlásí do EZK. U laboratoří akceptujeme akreditaci určenou pro klinické laboratoře, tj. ISO 15189, případně úspěšné absolvování Auditu I, resp. Auditu II NASKL.”
     
  • Jaromír Gajdáček, generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra:
    „Při dalším dohodovacím řízení o smlouvách se zdravotnickými zařízeními může být požadavek na akreditaci základním požadavkem pro uzavření smluvního vztahu jako takového.”
     
  • Petr Vaněk, ředitel České průmyslové zdravotní pojišťovny:
    „Česká průmyslová zdravotní pojišťovna by uvítala, kdyby akreditací kvality prošly všechny nemocnice, protože to znamená zlepšenou zdravotní péči pro naše pojištěnce, zvýšení kvality léčebných procesů a zvýšení jejich bezpečnosti. Tato akreditace by měla být povinná ze zákona, přičemž akreditačnímu řízení by se tato zdravotnická zařízení měla podrobovat nejméně každé tři roky. Pro zdravotnické zařízení znamená získání akreditace zvýšenou prestiž, lepší konkurenceschopnost a posílení důvěry veřejnosti. Pro pacienta to přináší zvýšení bezpečnosti, zlepšení kvality poskytované péče, snížení rizika chyb.
    V současné době je akreditace kvality jediná dostupná metoda, která nám umožňuje ohodnotit kvalitu nemocnic. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna od roku 2010 (možná jako jediná zdravotní pojišťovna v ČR) hradí akreditovaným lůžkovým zdravotnickým zařízením 2 – 4 % navíc nad rámec základní dohody o výši úhrady v příslušném období při dodržení smluvně stanovených podmínek. Za rok 2010 jsme takto mezi 25 nemocnic, které mají akreditaci kvality, rozdělili asi 40 milionů korun.”